Voordat wij een examen voor je aan kunnen vragen moet je ons als rijschool toestemming geven.
Lees hierover meer op de pagina Machting rijschool.

Praktijkexamen doen

Zodra je je theorie examen gehaald hebt, voldoende lessen hebt gehad en je alle vaardigheden bezit mag je op praktijkexamen. Dit gaat altijd in overleg met de instructeur. Zorg er deze dag voor dat je goed voorbereid bent. Zorg voor alle benodigde documenten en ben ruim op tijd aanwezig bij het examencentrum. Dit geldt overigens ook voor een eventuele tussentijdse toets of een eventueel herexamen.

Wat moet je meenemen naar het examen?

 • Een geldige identiteitsbewijs
 • De officiële uitnodiging voor je praktijkexamen of tussentijdse toets
 • Het ingevulde formulier ‘Zelfreflectie’
 • OPTIONEEL: Heb je eerder een tussentijdse toets gedaan? Neem dan het adviesformulier mee. Hierop staan eventuele vrijstellingen.
cbr logo

Inleidend gesprek praktijkexamen

Nadat je jezelf gelegitimeerd hebt voert de examinator een inleidend gesprek. Wat de examinator precies gaat vertellen kunnen we natuurlijk nooit weten. Daar kunnen we je dan ook niet letterlijk op voorbereiden. Wel is het zo dat er een standaard richtlijn is wat de examinator je allemaal moet vertellen. Dit hebben we hieronder op een rijtje gezet. mocht iets je alsnog onduidelijk zijn kun je dit natuurlijk altijd van tevoren vragen. Je kunt maar beter zo goed mogelijk voorbereid zijn op misschien wel de belangrijkste autorit van je leven.

Is er iets onduidelijk? Vraag het gerust! Het laatste wat je zou willen is dat je door een communicatiefout je rijexamen niet haalt.

Hoofdpunten inleidend gesprek

In het inleidend gesprek komen de belangrijkste punten van het rijexamen naar voren dit zijn de hoofdpunten:
 • Voor dat het examen begint wordt buiten een ogentest afgenomen. Er wordt gevraagd een kentekenplaat te lezen van een auto op ongeveer 25 meter afstand
 • Aansluitend zal de verlichting steekproefsgewijs worden gecontroleerd, waarbij je dimlicht, knipperlichten en het remlicht moet tonen.
 • Daarna krijg je nog een aantal controlevraagjes (over instrumenten, vloeistoffen of banden)
 • Tijdens het rijden hoor je op tijd en duidelijk waar je naar toe moet rijden, als je geen opdracht krijgt dien je rechtdoor te rijden of anders de doorgaande weg te volgen. Heb je de opdracht niet begrepen, vraag het dan gewoon nog eens. (het richting aangeven is vrijwel gelijk aan een rijles.)
 • Je moet zelf letten en reageren op verkeerstekens en signalen van overig verkeer. Dat houdt dus ook in dat je zelfstandig van richting moet veranderen als je niet rechtdoor mag.
 • Het is belangrijk dat je je snelheid voortdurend aanpast aan de situatie op de weg en het overig verkeer. Ook dien je besluitvaardig te rijden.
 • Voor het inhalen krijg je geen opdracht, dit dien je op eigen initiatief uit te voeren.
 • Aansluitend kun je nog vragen stellen indien iets niet helemaal duidelijk is, waarna je met de examinator en instructeur de auto gaat opzoeken.

Meer informatie of een examen inplannen?